Cinayet şüphelisi Almanya’dan iade edilmeyen aile adalet istiyor

DeSouza

New member
Buca’ya bağlı Kuruçeşme Mahallesi, 205/27 Sokak’taki 3 katlı binanın taban katındaki Halil Yılmaz’ın meskeninde, 12 Temmuz 2016’da çıkan yangına müdahale eden itfaiye grupları, bazanın ortasında yanmış bayan cesedi buldu. Cesedin Sibel Çelik’e ilişkin olduğu belirlendi. Çelik’in Halil Yılmaz ile nişanlı olduğu öğrenildi. Polis, ‘şüpheli’ olarak Halil Yılmaz’ın peşine düştü. Fakat kuşkulu bulunamadı.

Soruşturma kapsamında Yılmaz’ın ağabeyi Selman Yılmaz (40) da olayın sonraki günü Diyarbakır’a giderken yakalanıp, gözaltına alındı. Çapraz sorguda çelişkili sözler veren Selman Yılmaz, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. İddianamede Sibel Çelik’in 7 bıçak darbesi ile öldürüldüğü, sonrasındasında cesedinin bazaya konduğu ve konutun ateşe verildiği yer aldı. 2 kardeş hakkında ‘nitelikli taammüden öldürme’, ‘yakmak suretiyle mala ziyan vermek’ ve ‘kasten yangın çıkarma’ hatalarından dava açıldı. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 6 Aralık 2017’deki duruşmasında, Selman Yılmaz tahliye edildi. Bu süreçte de aranan Halil Yılmaz’a ulaşılamadı.

Sibel Çelik davasında flaş gelişmeTecavüz edilip yakılan Sibel Çelik davasında flaş gelişmeHaberin Tüm Görselleri

KIRMIZI BÜLTEN KARARI ÇIKARTILDI

Bu ortada Çelik’in, yargılamada istenen isimli tıp kurumu raporlarında cinsel akına uğradığı da ortaya çıktı. Almanya’ya kaçtığı belirlenen Halil Yılmaz için 21 Şubat 2018’de kırmızı bülten sonucu çıkarıldı. Türkiye ve Almanya içinde hatalı iadesi muahedesi bulunmasına karşın Halil Yılmaz’ın Almanya’ya ilticacı olarak girdiği ve Alman yetkililerin can güvenliği olmadığı sebebi öne sürülerek şüpheliyi Türkiye’ye göndermediği açıklandı. Sibel Çelik’in vefatından 6 yıl kadar mühlet geçmesine karşın olayın baş şüphelisinin sözü bile alınamadı.

‘BENİM KIZIMI ÖLDÜRENİ YAKALASINLAR’

Sibel Çelik’in annesi Cemre Çelik, kızını öldürdüğü ileri sürülen Halil Yılmaz’ın, elini kolunu sallayarak gezmesinin kendilerine azap üzere geldiğini söylemiş oldu.

Çelik, şöyleki konuştu:

“Bir an evvel katilin yakalanıp cezasını çekmesini ve bizim de acılarımızın dinmesini istiyorum. Olayın niye olduğu konusunda tam bilgimiz yok. Herbiçimde ortalarında çıkan tartışmada Sibel, ‘Seni şikayet ederim’ demiş. Bu niçinle kızımı öldürmüş olabileceği söylendi. Başka sanık da tutuksuz yargılanıyor. Devlet büyüklerine ve Alman hükümetine sesleniyorum. Allah isteği için benim kızımı öldüreni yakalasınlar. Evladımızı katledip, hiç bir şey yokmuş üzere ömrüne devam etmesi zorumuza gidiyor. Her bayan cinayeti haberinde epeyce makus oluyorum. Kızımın cesedini gördüğüm anı tekrar hatırlıyorum. Acım bitmeyecek fakat tek istediğim yargılanması” dedi.

‘SANIĞA BİR DE MAAŞ BAĞLANMIŞ’

Ailenin avukatı Sibel Lider, Sibel Çelik cinayetinin memleketler arası bir sorun haline geldiğini belirterek “Alman makamları, sanığın Türkiye’de can güvenliği olmadığı sebebi öne sürülerek iade etmeyeceklerini söylemiş oldu. Türkiye ve Almanya içinde mütekabiliyet mutabakatı yeterince cürümlünün iadesi gerekiyor. Bu belge, memleketler arası bir meseleye dönüşmüş durumda. Alman makamlarına giden evrakta şahsın kim olduğu ve hangi hatadan istendiği sabit. Ne var ki Almanya’ya iltica ediyorlar ve bildirdikleri beyanda siyasi baskı olduğunu söylüyorlar. Hükümet yalnızca bunu kıymetlendiriyor. Belgeye baksalar sanığın iadesini cinayet sebebiyle istediğimizi gorecekler. Nisanda 21’inci duruşmaya girilecek ancak temel failin sözünü alamadık. Evrak sürüncemede kalıyor. İltica etmiş olması sebebiyle Alman hükümetince suçluya bir de maaş bağlanmış. Mütekabiliyet muahedesi ihlal ediliyor. Bu evrakta siyasi hiç bir içerik yok. Bu vahşette adaletin tecelli edilmesi için şahsın iade edilmesi gerekiyor” diye konuştu.