Bilim Şurası Üyesi İlhan’dan flaş maske açıklaması

DeSouza

New member
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sıhhati Ana Bilim Kısmı Lideri ve Bilim Heyeti Üyesi Prof. Dr. İlhan, DHA’ya yaptığı değerlendirmede, kimi ülkelerde koronavirüs sürecinde toplumu rahatlatacak birtakım uygulamaların hayata geçirildiğini söylemiş oldu.

İlhan, “Ancak bu ülkelerin aşılamada yüzde 80 seviyelerine gelmiş olan ülkeler olduğunu bilmek gerekiyor. Geldiğimiz basamakta, aşılamanın yüksek seviyelere yanlışsız yol alması, koronavirüs ile çabada insanların çabayı öğrenmiş olması göz önüne alındığında, kapalı ortamda dikkatli olunması şartı ile maskenin çıkartılması yolundaki yaklaşımlar dünyada da mevcut.

Açık alanlarda bilhassa aşılı bireyler için maske takılmayabileceği halindeki görüşler kelam konusu” diye konuştu.

‘RAKAMLARI GÖRÜP KIYMETLENDİRME YAPMAK DAHA HAKİKAT’

Prof. Dr. İlhan, maskenin nerede takılması gerektiğini bilmek gerektiğini lisana getirerek, “Sürecin şu biçimde bir tarafa gerçek gidebileceğini düşünüyorum, bu benim şahsi görüşüm; epeyce kalabalık ortamlarda mesela; toplu taşımada, otobüs, uçak seyahatinde, sinemada, tiyatro üzere yerlerde beşerler maske takarak hem kendilerini birebir vakitte etraflarını koruyabilirler, hala salgın devam ettiği için bunu söylemek gerekiyor.

Bunun yanında diyelim ki daha az kalabalık olan bir yere gidildi, buralarda beşerler maskesiz dolaşabilecek üzere gözüküyor.

Bunların sonucunı vermek için sayıları, gidişatı görüp ona nazaran kıymetlendirme yapmak elbette daha hakikat olacaktır.

Bilhassa yurt haricinde görüyoruz; Japonya’da, Kore’de buralarda beşerler toplu taşımaya binerken, sıhhat kuruluşuna giderken, fazlaca kalabalık bir vergi dairesine, bankaya gidildiğinde burada maske takma yoluna gidebiliyorlar, bu biçimde bir surece hakikat süreç ilerleyebilir düşüncesindeyim” dedi.

‘YAZ İLE BİRLİKTE SÜRECİN RAHATLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

Prof. Dr. İlhan, tam doz aşılamanın artması ile maskesiz girişin yasak olduğu yerlerde esneklik olup olamayacağına ait, “3 şeyi bir ortada pahalandırmak gerekir;

Biri aşılamanın ne yüzdede olacağı, halihazırda bulaştırıcılığı, öldürücülüğü yüksek bir virüs olup olmayacağı, bir de maskenin ne kadar takıldığı ile bir arada kıymetlendirmek gerekir.

Şartlara göre değişmek şartı ile sürecin biraz daha yaz aynın gelmesi ile birlikte de daha fazlaca rahatlayabileceğini düşünüyorum. Yazın kapalı yerler daha fazlaca havalandırılıyor, kapalı yerlerde fazla kalınmıyor, bunun da sürece katkı yapacağını, aslına bakarsan açık alanlarda giderek maske takmama hareketinin kelam konusu olacağını söylemek mümkün” diye konuştu.