Bilim Konseyi Üyesi: Vefatların düşmesini bekliyorum

DeSouza

New member
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sıhhati Anabilim Kısmı Lideri ve Bilim Şurası Üyesi Prof. Dr. İlhan, İstanbul’da hadiselerin önemli oranda azaldığına dikkat çekerek, “Koronavirüsün alfa varyantı da birinci vakit içinderda İstanbul’da başlamıştı. Nüfus daha kalabalık, hayat şartları daha kalabalık, dış tesirlere daha açık. Şu an İstanbul’da hadiseler aşağıya hakikat döndü, Ankara’da muhakkak bir seviyeyi tutturuyor, tahminen aşağıya hakikat yakın vakitte dönecektir. Anadolu’da da aşağıya gerçek gidişin olabileceğini düşünüyorum. Bu ay sonuna gerçek daha aşağıya hakikat hadiseler inebilir. Hadiseler düştükten yaklaşık 1- 2 ay daha sonra vefatların daha aşağıya gerçek süratli biçimde düştüğüne şahit oluyoruz. Vefatların giderek aşağıya yanlışsız düşmesini bekliyorum. Vefat eden vatandaşlarımızın sayıları 250 seviyesinde gidiyor, maalesef 300’ü de gördük” diye konuştu.

‘HER İNSANIN ANTİKOR OLUŞTURMA SEVİYESİ TIPKI DEĞİL’

Prof. Dr. İlhan, vefat edenlerin ortasında Delta varyantından enfekte olup vefat edenler olduğu üzere Omicron varyantından dolayı da vefat edenler olabildiğini kaydederek, şunları söylemiş oldu:

“Bu niçinle vatandaşların özelikle ‘Omicron varyantı yavaşça geçiyor, bana bir şey olmaz’ deyip aşı olmamaları, kurallara uymama tarafındaki yaklaşımları gerçek değil. Vefat edenler ortasında daha epeyce 65 yaş üstü, kronik hastalığı olanlar, aşısız ya da aşısını tamamlamamış olanlar kelam konusu. Bu kadar yüksek olaylar varken aşısız bir toplumda yaşasaydık vefat sayıları daha da üste hakikat gidebilirdi. Bir yandan da şöyleki bir durum var; Omicron varyantına bağlı enfekte kişi sayısı 80-100 binleri buldu. 20 binlerden 4- 5 katına çıkan hadiselerle birlikte ister istemez risk altındaki toplum daha fazla oluyor. şüphesiz enfeksiyon ihtimali daha hayli arttığı, daha epey kişi etkilendiği için koronavirüs sürecinden ister istemez enfekte olanlar, hastalığı ağır geçirenler, vefatlar da olabilir. herkesin antikor oluşturma seviyesi tıpkı düzeyde değil, herkesin antikoru kâfi değil, bilhassa 3’üncü doz hatırlatma dozunu yaptırmayan vatandaşlarımız olduğunu düşündüğümüzde insanların etkilenmesinin birebir olmadığını söylemek gerekir.”

‘İLAÇ BÜYÜK AVANTAJ’

Prof. Dr. İlhan, 65 yaş üstü hastalar ve 18 yaş üstü yüksek riskli şahıslarda kullanmasına başlanan Molnupiravir etken unsurlu antiviral Covid-19 ilacına ait, “Ülkemizde yeni bir ilaç devreye girmiş durumda. Bu ilacın kullanılması ile birlikte enfekte olan bireylerin hastalığı daha yavaşça geçirmesi tarafında bir gelişme kelam konusu olabilir. Bu çok sevindirici bir gelişme. Lakin koronavirüs hastalığını geçirip tedavi olmanın ötesinde aslında koronavirüse hiç yakalanmamanın epey daha kıymetli olduğunu, yakalanmamak için de aşı olmanın hayli değerli olduğunu söyleyelim. Yeni bir ilacın geliştirilmiş olması sahiden çok büyük avantaj. bu biçimdece enfeksiyona ister istemez yakalananların ömrünü kaybetmemeleri, ağır hasta olmamaları tarafında de avantajlı bir durumun ortaya çıkabileceğine inanıyorum” tabirini kullandı. (DHA)