Besin krizine tahlil jeotermal seralar

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Dünya önemli bir besin krizinin ortasından geçiyor. Global ısınma ve Covid-19 salgınının tesiriyle tarım ve besin mamüllerinde üretim ve tedarik problemleri yaşanıyor. Ayrıyeten güç fiyatlarındaki artış, üretim maliyetlerini kıymetli ölçüde etkiliyor. Hal bu biçimde olunca randımanı artırmak ve maliyeti düşürmek ismine tarımda yüksek teknoloji ile üretim ön plana çıkıyor. Bilhassa topraksız yapılan jeotermal tarım, günümüzde ülkelerin en büyük üretim kozu haline gelmiş durumda.

DÜNYADA BİRİNCİYİZ

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Lideri Müslüm Yanmaz, Türkiye‘de tarım ve besin krizinin tahlili için jeotermal yatırımların artması gerektiğini belirterek “Türkiye jeotermal güç kaynakları bakımından dünyada 7’nci, Avrupa’da ise 1’inci sırada yer alıyor. Jeotermal seracılıkta 5 bin 400 dekar alan büyüklüğü ile dünya birincisiyiz. Lakin potansiyelimiz epeyce daha yüksek. Günümüzde global ısınmanın doğurduğu bir iklim krizi yaşanıyor. Jeotermal tarım ile iklim kurallarına bağlı kalmaksızın üretim yapabiliyorsunuz. Doğal olarak bu büyük bir nimet ve bunu uygun kıymetlendirmemiz gerekiyor” dedi.

BEŞ KAT ARTIŞ BEKLENİYOR

Jeotermal tarım yatırımlarının daha epeyce Afyon, Denizli, Nevşehir, İzmir, Kütahya, Şanlıurfa ve Ağrı’da yaygınlaştığını lisana getiren Yanmaz “Tarım Bakanlığı 10 bin dekar alanlık bir alan tespit etti. Burada topraksız tarım yapılması için dayanak veriyor. Jeotermal Kanunu da çıkmak üzere. Burada büyük teşvikler var. Bütün bu dayanaklarla yakın vakitte mevcut jeotermal tarım alanlarının beş kat artacağı iddia ediliyor” diye konuştu.

COCO PEAT İLE ÜRETİM

Jeotermal tarımın maliyetsiz ve verimli olduğunu söz eden Yanmaz şu ayrıntıları verdi: “Sıcak su, seralar ortasında gezinerek ortamın ısınması sağlanıyor. hem de toprak kullanmadan, Coco Peat ile (Hindistan cevizi kabuğu) üretim imkanı tanıyor. Fideler Coco Peat’lerin ortasında büyüyor. Türkiye bu alanda değerli bir noktada. Hollanda’da seralar hala doğalgaz ile ısınıyor. Bizim seralarımızda ise sanayi 4.0’da olduğu üzere yüksek teknoloji kullanılıyor. İçeride bir habitat oluşturuyoruz. Arılar ve güneş gücü ile de bu seralar destekleniyor. bu biçimdece 12 ay kesintisiz eser yetiştirme kabiliyetine sahip olabiliyorsunuz.”

Yanmaz, bir sera yatırımının 15-20 yılda kendini amorti ettiğini, jeotermal seracılığın ise 4 ile 7 yıl içinde kendini karşıladığı bilgisini de verdi.

POTANSİYEL ÇOK DAHA YÜKSEK

Türkiye’de jeotermal güçle ısıtılan sera varlığı 5 bin dekar iken, 30 bin dekar seranın jeotermal kaynakla ısıtılabilme potansiyeli bulunuyor. Jeotermal sera alanları daha hayli Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yer alıyor. Jeotermal seralarda, domates, üzüm, patlıcan, biber, marul, havuç, turp, dolmalık yaprak üzere biroldukca eser üretilebiliyor. bununla birlikte birfazlaca meyve çeşidi de yetiştirilebiliyor. Isıtmanın tertipli yapıldığı seralarda eser kalitesi artarken hastalık riski de minimize edilmiş oluyor.

SAKARYA ÜRETİME BAŞLADI

Sakarya
Büyükşehir Belediyesinin 46 bin metrekarelik alan üzerine kurduğu Seracılık Mükemmeliyet Merkezinde birinci üretime bu ay başlandı. Belediye Lideri Ekrem Şanlı proje ile ilgili yaptığı açıklamada “Jeotermal ısıtmalı ‘örtü altı’ tarımda Türkiye’de değerli bir merkez olmayı arzuluyoruz. Tesiste birinci etapta yüklü olarak domates üretilecek” açıklamasında bulundu

KONYA’DAN YENİ YATIRIM

Konya Büyükşehir Belediyesi, jeotermal suyun yanında endüstriyel ve alternatif bitki cinsleri yetiştirmek için Akşehir Belediyesi ile bir arada ortak bir projeyi hayata geçirdi. Bu doğrultuda Akşehir ilçesi Gözpınarı Mahallesi’nde açılan jeotermal kuyunun yanında 2 bin metrekarelik kapalı alana sahip bir sera oluşturuldu. Serada üretim başlarken eser çeşitliliğinin 61’e yükseltilmesi için çalışmalar devam ediyor.

DEV İHTİSAS BÖLGESİ GELİYOR

Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde Tarıma Dayalı Jeotermal Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi imaline başlanıldı. Toplamda 1.377 dönümlük bir mera alanı işlenecek, ayrıyeten 750 dönümlük sera kurulması planlanıyor. İlçede iki jeotermal kuyu bulunuyor. Ayrıyeten 4 kuyu daha açılacak. Toplam proje maliyeti 111 milyon TL’yi bulacak. Proje dahilinde 3 bin şahsa istihdam sağlanacak.

SANDIKLI MERKEZ POZİSYONUNDA

Afyon’un Sandıklı, jeotermal tarım alanında Türkiye’nin en gelişmiş ilçesi pozisyonunda bulunuyor. Toplam 5 bin 400 dekarlık jeotermal seranın bin 300 dekarlık kısmı bu ilçede yer alıyor. 22 teknolojik seranın bulunduğu ilçede jeotermal güç ile yetiştirilen domatesler, Türkiye’nin büyük vilayetlerinin yanı sıra Almanya, Hollanda ve İngiltere’ye ihraç ediliyor.

YILDA 14 MİLYAR DOLARI ÇÖPE ATIYORUZ

Dünyada besin tedarikinde meşakkat yaşanırken öbür besin israfının önüne geçilemiyor. Besin israfının müthiş boyutlara ulaştığını belirten İstanbul Ticaret Borsası Lideri ( İSTİB) Lideri Ali Kopuz, Türkiye’nin yıllık besin kaybı ve israfının 18 milyon ton civarında olduğunu aktardı. Kopuz “Türkiye’de israf edilen ve kaybolan besinin maddi pahası 14 milyar dolar civarında. 2022 yılı ziraî dayanakları 29 milyar lira, yani 2 milyar dolar. Devletimizin verdiği tarım takviyelerinin toplamı 2022 yılında 29 milyar lira, yani 2 milyar dolar. Biz bu paranın yedi katı kıymetindeki gıdayı çöpe atıyoruz” dedi.

Kaan ZENGİNLİ