Avukatlık Kanunu’nda değişiklik teklifi Komitede kabul edildi

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Teklife göre, avukatlık stajına fiilen mahzur olmamak koşuluyla rastgele bir işte sigortalı olarak çalışılması avukatlık stajının yapılmasına mahzur olmayacak.

İsimli ve idari yargı hakim ve savcı adayları ile hakim ve savcı mesleğinden olanlar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının takım yahut durumlarında misyon yapanlar, vazifeleri sırasında avukatlık stajı yapabilecek. Bu şahıslar, staj müddetince nazaranv yeri gizli kalarak aylıksız yahut fiyatsız müsaadeli sayılacak ve bu vakitte yıllık müsaadelerini de kullanabilecek. Talep halinde ilgili ünitelerce fiyatsız müsaade verilecek.

Birden çok baronun bulunduğu vilayetlerde her bir baro tarafınca isimli yardım ofisi oluşturulacak.

Yargı mercilerinin talebi üzerine yapılacak gorevlendirmeler, Türkiye Barolar Birliği tarafınca oluşturulan elektronik bilişim sistemi üzerinden o vilayetteki avukatlar içinde eşitlik gözetilerek yapılacak.

Teklifle isimli yardım hizmetleri için kullanılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafınca Türkiye Barolar Birliği hesabına aktarılan ödeneğin barolar içindeki dağıtım asılları belirleniyor. Buna nazaran, ödenekten gönderilen paraların barolar içindeki dağıtımında puanlama temel alınacak. Puanlamada evvela her baroya 5 temel puan verilecek. Bu temel puana ek edilecek puanlar, baroların üye sayıları ve vilayet nüfusları baz alınarak belirlenecek. Baroya kayıtlı olan her 50 üye avukat için bir puan; vilayet nüfusu temel alınarak her 5 bin nüfus için bir puan belirlenerek baronun puanına eklenecek.

Birden çok baronun bulunduğu vilayetlerde ise her 5 bin nüfus için tespit edilecek toplam puanın yüzde 40’ı, o vilayette bulunan barolar içinde eşit olarak, kalanı ise o vilayette levhaya kayıtlı toplam avukat sayısına bölündükten daha sonra elde edilen sayının her baronun üye sayısına çarpımı kararı elde edilecek puana göre dağıtılacak.