Apse olmuş ne demek ?

Professional

New member
Apse, İngilizce “anomaly of the septum pellucidum” anlamına gelen bir terimdir. Beyin gövdesinde bulunan beyin sapının gelişimsel anormalliklerinden biri olan apse, anormal bir şekilde şekillenmiş keskin bir bölge olarak tanımlanmaktadır. Anomali, beyin gövdesinde bulunan septum pellucidum arasındaki boşluğa yayılmaktadır.

Görünümü

Apse, beyin gövdesinde bulunan septum pellucidum arasındaki boşluğa yayılmaktadır. Bu boşluk, hem septum pellucidumun hem de corpus callosumun arasındaki boşluktur. Beyin gövdesi, septum pellucidum ve corpus callosum arasındaki boşlukta, keskin bir bölge olarak görünebilir. Boşluk, corpus callosum ve septum pellucidum arasındaki alana yayılmıştır ve içerisinde siyah, siyahımsı bir kısmı vardır.

Nedeni

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, bunun genetik bir bozukluk nedeniyle ortaya çıkabileceği ve genetik faktörlerin bunu tetiklediği düşünülmektedir. Diğer nedenler arasında, hamilelik sırasında gözlenen tümörler, anne karnındaki konjenital kalp hastalıkları, veya anne karnındaki diğer gelişimsel bozukluklar da içeriyor.

Teşhis ve Tedavi

Apse, beyin görüntüleme testleri (MR veya BT çekimleri) yapılarak teşhis edilebilir. Bir MR taraması beyin gövdesinde apseyi belirlerken, BT taraması bunun tam boyutunu ortaya çıkartır. Görüntüleme testi sonuçları, bir nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilir.

Tedavi, hastanın durumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı hastalarda, cerrahi müdahale gerekli olabilir. Diğer hastalarda ise, semptomların hafifletilmesi amaçlanır. Bu amaçla, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve davranışsal terapi gibi yöntemler kullanılabilir. Özellikle de, bir serebral palsi veya ağır gelişimsel geriliği olan hastalarda, gerekli olan terapilerin sıklıkla kullanılması gerekebilir.

Sonuç olarak, apse olmuş ne demek? sorusuna cevap verecek olursak, bu bir beyin gövdesinde bulunan beyin sapının gelişimsel anormalliklerinden biridir. Teşhis ve tedavi, hastanın durumuna bağlı olarak değişebilmektedir. Özellikle de, görüntüleme testleri ve nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.