Anıtkabir’in nöbetçi askerleri

DeSouza

New member
Ulu Lider Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’de nazaranvli hürmet nöbetçilerinin eğitimleri, merasim hazırlıkları ve çalışmaları, Demirören Haber Ajansı (DHA) takımı tarafınca görüntülendi.

Atatürk’e gösterilen hürmetin sembolü hürmet nöbetçileri, 7 noktada nöbet tutuyor. Nöbetçilerin 2’si Asanlı Yol’un başında, 2’si bayrak direğinin bulunduğu alanda, 2’si mozole binasının girişinde, 1’i de mozole binasının ortasında bulunuyor.

Anıtkabir’deki merasimlerde ise merasimin özelliğine bakılırsa nöbetçi sayısı artıyor ve nöbet yerleri çeşitleniyor. Askerler, 1 saatlik nöbetleri boyunca hareket etmeden duruyor.

Anıtkabir’i ziyaret edenler, heykel üzere duran askerleri ilgiyle izlerken, yanlarında hatıra fotoğrafı çektiriyor. Askerlerin nöbet değişimleri de yerli ve yabancı ziyaretçilerin ağır ilgisini görüyor.

EĞİTİMDEN GEÇİRİLİYORLAR

Tüm kuvvetlerden askerlerin misyon aldığı Muhafız ve Merasim Bölüğü’nde, hürmet nöbetçileri özel olarak seçiliyor. Askerlerin uzunluklarının en az 1.80 metre olması, bedenlerinin görünen yerlerinde dövme yahut yara izinin olmaması gerekiyor.

Belirlenen birliklere giden Muhafız ve Merasim Bölük Komutanlığı yetkililerince seçilen askerler, şiddetli eğitimlerden geçiyor. Evvel sıhhat muayeneleri yapılan askerlere, ortalarında dayanıklılık ve yürüyüşün de bulunduğu hayli sayıda eğitim veriliyor.

‘DİKSİYONUNUN DÜZGÜN OLMASI GEREKİYOR’

Hava Piyade Üsteğmen Murat Yıldız, “Anıtkabir Komutanlığı’nda misyon yapacak olan erbaş ve erlerimiz Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin eğitim birliklerinden, Anıtkabir Komutanlığında nazaranvli rütbeli işçi tarafınca seçilmektedir. Seçim kademesinde askerlerimizin 1.80 üzerinde uzunluk uzunluğuna sahip, diksiyonlarının düzgün olması, fizikî ve ruhsal olarak rastgele bir düşüncelerinin bulunmamasına dikkat ediyoruz.”

“Seçime müteakip Anıtkabir Komutanlığı’na katılan askerlerimiz merasim grubu için yeniden bir seçime tabi tutuluyor. Bu seçim kademesinde Anıtkabir’de icra edilen merasimlerin ve hürmet nöbetinin manevi kıymetini benimseyeceğini düşündüğümüz erbaş ve erler içinden yeniden bir seçim yapıyoruz. “

“Belirlediğimiz erbaş ve erleri direkt eğitime tabi tutuyoruz. Hürmet nöbetlerimiz 1 saat sürmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün edebi istirahatgahında birebir anda 7 hürmet nöbetçisi nöbet tutmaktadır” dedi.

‘EĞİTİMLERİMİZ KESİNTİSİZ DEVAM ETMEKTE’

Piyade Uzman Çavuş Metin Göçmen ise eğitimlerle ilgili “Tören ekibi için belirlediğimiz erbaş ve erlerimizin icrasını yapacakları merasimler ve hürmet nöbetleri için yerinde dönüşler, kendini takdim, selamlama, tüfekten selamlama, olağan adım yürüyüş, uygun adım yürüyüş ve seremoni formunda nöbet değişimi ve nöbet tutma eğitimleri verilmektedir.”

Hürmet nöbetçilerimizin eğitim müddeti, merasim ekibine seçildikten daha sonra seçim basamağından terhis olacakları güne kadar eğitimleri daima devam ediyor. Askerlerimizi fizikî ve ruhsal olarak daima zihinde tutabilmek için eğitimlerimiz kesintisiz devam etmektedir” diye konuştu.

‘ATA’MIZIN HUZURUNDA VAZİFE YAPMAK GURUR KAYNAĞI’

Anıtkabir’de misyon yapan hürmet nöbetçisi askerlerden Deniz Er Sinan Tekçe de “Hani kimi vakit anlar olur ya anlatılmaz yaşanır, Anıtkabir’de vazife yapmak işte bu biçimde tanımı olmayan bir his. Ata’mızın huzurunda misyon yapmak ise bambaşka bir gurur kaynağı. Dua eden amcalar ve nöbetim esnasında karşıma geçip tüm askerlerimiz ismine dua eden beşerler benim bakılırsavimi daha değerli kılıyor ve bana gurur veriyor” dedi.