Alanya’nın keyifli sakinleri: Almanlar

DeSouza

New member
Çiğdem Yılmaz – Emekliliklerinde Alanya’ya yerleşen Almanlar, Türkiye’yi hayli sevdiklerini ve burada epey hoş dostluklar kurduklarını belirterek, “Türkiye artık bizim konutumuz. Ölürsek de buraya gömülmek istiyoruz” diyor. Türkiye’deki Alman nüfusunun büyük çoğunluğu Antalya’da yaşıyor ve kıymetli bir kısmı Alanya’da ikamet ediyor. 6 bin üzerinde Almanın yaşadığı Alanya’da, emekli olup yerleşenlerin sayısı pek fazla. Alanya’yı ikinci vatana dönüştüren Almanların büyük çoğunluğu, tatil için gelip Alanya’yı hayli severek kalanlar. Alanyalılar, ilçeye yerleşen Almanlar için, ‘Yeni Alanyalılar’ diyor. Biz de, Alanya’ya yerleşen ve “Türkiye’ye artık bizim evimiz” diyen ‘Yeni Alanyalılar’la konuştuk.

‘Beni Türkiye’ye gömün’

Ursula Greune(70) 90’larda eşi Manfred Greune ile birlikte birinci tatillerini Marmaris’e yaptıklarını eşinin Türkiye’yi hayli beğendiğini söylüyor. daha sonraki senelerda da Alanya’ya tatil için geldikleri söyleyen Greune, “Eşim de ben de Türkiye’yi daima sevdik fakat benim buraya yerleşme üzere bir fikrim yoktu. Eşim 2005 yılında hastalandı ve bana ‘Ben ölürsem lütfen beni Türkiye’ye gömün” dedi. Vefat edince de vasiyetini yerine getirdim ve mezarı Alanya’da. daha sonra da onu bırakıp gitmek istemedim. Burada bir mesken yaptırdım ve biter bitmez Türkiye’ye geldim. Eşimin mezarı burada diye buraya yerleştim. 17 yıldır Türkiye’deyim ve burası artık bizim konutumuz. Burada da epeyce memnunuz, kimselerle bir sorunumuz yok. Ben de öldüğümde buraya gömülmek istiyorum. Cenazemde de hem Katolik birebir vakitte Müslüman bir din adamının olmasını istiyorum” diye konuştu.

‘Alanyalılar hayli sıcak’

Alanya’ya yerleşenlerden biri de Nils Noffke(55). Tatil için sık sık gelip gittiği Alanya’ya 6 yıl evvel yerleştiğini söylüyor. Noffke, “Buranın insanı da iklimi de epeyce sıcak. Alanya’ya yerleşmedilk evvel iki mesken aldım ve kısa bir süre daha sonra da gelip yaşamaya başladım. Burayı fazlaca seviyorum. Şu an rastgele bir iş yapmıyorum. Birikimlerim yetiyor” diyor.

Wolfgang Sehabert(75) ve Maria Sehabert(74) çifti de 1.5 yıl evvel Alanya’ya yerleşmiş. 20 yıl boyunca Türkiye’ye gelip gittiklerini söyleyen çift, emeklilerini Türkiye’de geçirmek istedikleri için burada olduklarını ve Türkiye’nin havasını epeyce sevdiklerini belirtiyor; “Alanya’ya yerleşmek hayalimizdi ve bu hayalimizi gerçekleştirdik. Burayı epeyce seviyoruz. Öldüğümüzde de buraya gömülmek istiyoruz” tabirlerini kullandı.

İhes Goldstein de (30) 1995 yılından beri burada. Eşiyle tatil için geldiği Türkiye’ye aşık olduğunu söyleyen Goldstein, çalıştığı Alman şirketine, İstanbul’daki şubesinde çalışma teklifini sunmuş. Bu talebi şirket tarafınca kabul edilince de eşiyle bir arada İstanbul’a yerleşmiş. daha sonra da Alanya’ya. 28 yıldır Türkiye’de yaşayan Goldstein, “1991 yılında tatil için gelmiştik ve fazlaca beğendik. İnsanı da denizi de epeyce hoş. Burayı merak ettik ve sevdik. Eşim de ben de emekliyiz ve burada fazlaca memnunuz. 30 yıla yakındır Türkiye’deyiz, buradaki beşerlerle epeyce hoş dostluklar kurduk” diye konuştu.

‘Eşimin mezarı burada’

Doğma büyüme Almanyalı olan Fatma Berkhan da (73), 8 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Eşi ile birlikte emekli olduktan daha sonra Alanya’ya yerleştiğini belirten Berkhan da şunları söylemiş oldu: “Eşimle gençlik senelerımızda 2 kez motosikletle Türkiye’ye geldik. Emekli olunca buraya yerleşmeyi planladık ve o denli de yaptık. Eşimi 3 yıl evvel kaybettim ve mezarı burada. Ben de öldüğümde burada gömülmek istiyorum. Buranın insanında iklimini de seviyorum. Almanya’da güneş yok, insanları da epeyce soğuk. Burada herkes insan canlısı.”

Ursula Greune (ayaktaki) eşi Manfred Greune (yanında) ölünce vasiyetini yerine getirerek Alanya’da toprağa vermiş.

‘Burada yerleşik 6 bin Alman var’

Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi Lideri Abdullah Karaoğlu da Alanya’ya yerleşen Almanlar ve öbür yabancılarla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Almanların birinci tercih yeri Alanya ve birinci kere 1940’lı senelerda gelmeye başladılar. 1970’li senelerda da burada konut almaya başladılar. Şu an da Alanya’ya yerleşen 6 binin üzerinde Alman var. Alanya’yı epeyce seviyorlar ve birinci tercih yerleri burası oluyor. Bizler buradaki yerli halk, buraya yerleşenler için ‘Yeni Alanyalılar’ diyoruz. Evvelden Alanlar buralarda hayli rahat konut alıyordu, zira fiyatı uygundu. Burada 1+1 dairenin fiyatı en az 200 bin euro. Şayet alacağınız mesken deniz manzaralıysa bu fiyat 500 bine kadar çıkıyor.”

133 farklı millet

“Alanya’da şu anda 133 farklı millet yaşıyor. Birinci sırada Ruslar ve daha sonra Almanlar yer alıyor. Olağanda Almanlar birinci sıradaydı lakin son senelerda özelikle de Rus-Ukrayna savaşından daha sonra bu durum değişti. Burada hayli sayıda Rus oligarklar da var. Genç Ruslar da epeyce fazla ve büyük çoğunluğu home ofis olarak çalışıyor ve bu türlü çalışmaları yasal.

Alanya’da o kadar fazla yabancı yoğunluğu var ki, bu niçinle Alanya’nın 4 bölgesi ikamete kapatıldı. Zira sayıları, yerli nüfusu yüzde 20 aştı. Bir de burada yerli insanların konut kiralama talihleri kalmadı. Kiralar inanılmaz derecede arttı. Bu durum buraya atanan devlet memurlarını epey zorluyor. Hekim da, polis de, hâkim de zorlanıyor. Küresel bir pahalılık var. Buraya gelen yabancılar keyifli lakin onların gelmesi buradaki yerli halkı mutsuz ediyor.

Alanya’da konutunuz ve paranız var ise yaşamak epeyce hoş lakin paranız ve meskeniniz yoksa gelmeyin.”

‘Havası hoş hayat ucuz’

Nolfgang Berghann (68) ve Kornelia Berghaan (57) çifti de 3 yıl evvel Alanya’ya yerleşti. Tatil için geldikleri Türkiye’yi epey sevdiklerini söyleyen çift, “Biz burayı epeyce sevdik. Havası fazlaca hoş. İnsanları fazlaca konuşkan ve burası biroldukça yere bakılırsa daha ucuz. Burada rahatlıkla yaşayabiliyoruz. Kendimize ilişkin bir konutumuz de var. hiç bir hususta badire hayatıyoruz, insanları da epeyce konuşkan” dedi.

‘Daha evvel de gelmiştim’

Alanya’ya yerleşenlerden biri de 50 yaşındaki Ralf Müller. Alanya’ya 9 ay evvel yerleştiğini söyleyen Müller, “Buraya daha evvel de gelmiştim ve epey sevmiştim. Daima buraya yerleşme niyetim vardı. 9 ay evvel de bu fikrimi hayata geçirdim ve burada epey mutluyum” dedi.