6’lı masada çatlak mı var? Davutoğlu: bu biçimde çıkalım masadan

DeSouza

New member
‘Altılı Masa’da seçim daha sonrası ‘imza yetkisi’ olacağı istikametindeki açıklamalar daha sonrası tartışmalar sürerken Gelecek Partisi önderi Ahmet Davutooğlu’ndan bu kere ‘bu biçimde çıkalım masadan’ çıkışı geldi.

Katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulunan Davutoğlu partisinin oy oranı üzerinden yapılan tenkitlere sert reaksiyon gösterdi. Davutoğlu hususla ilgili şu açıklamaları yaptı; Çok bilmişlere şunun oy oranı şu desin. örneğin madem biz masadan çıkalım bu biçimde. Saadet Partisi’nin de oy oranına bakılsın. Demokrat Parti de… Ayrılalım. seçim mi kazanacaksınız? Türkiye’de yüzde 49.5 ile maalesef bu bozuk sistem değiştireceğiz. Yüzde 1.5’la da seçimi kaybedersin.

“SEÇİLİP KELAMIMIZI DİNLEMEZSE KRİZ OLUR”

Gelecek Partisi Genel Lideri Ahmet Davutoğlu’nun, “Altılı masadaki önderler de cumhurbaşkanı ile birebir imza yetkisini sahip olacak.” tabiri siyasetin gündemine oturdu.

Tartışmalar sürerken Gelecek Partisi Genel Lideri Ahmet Davutoğlu’ndan yeni açıklamalar geldi. Davutoğlu, katıldığı bir başka televizyon programında “Bir cumhurbaşkanı seçtiniz, o cumhurbaşkanı ‘Ben kabul etmiyorum, sizin aldığınız oy oranı düşüktü. Ben bu sonucu veriyorum.’ derse ne yaparsınız?” sorusuna karşılık verdi. Davutoğlu, “bu biçimde dediği anda bir kriz çıkar. Çok açık söyliyeyim, o cumhurbaşkanı Meclis takviyesini kaybeder ve ülke bir daha seçime gitmek zorunda kalır.” dedi.

“HALKIN ÖNÜNDE HESABINI VERİR”

Gelecek Partisi Genel Lideri Ahmet Davutoğlu, masanın aday göstereceği ismin cumhurbaşkanı seçilip genel liderlerinin iradesi haricinde hareket etmesi durumunda kriz olacağını söylemiş oldu. Davutoğlu, “Geçiş sürecinde kim genel mutabakaba alışılmamış davranmışsa halkın önünde bunun hesabını verir. Bunun bir müeyydesi olmaz, bunun müeyydesi sandıkta olur.” dedi

“BİZE HAKEMLİK YAPACAK”

Davutoğlu Altılı Masa’daki genel liderlerin cumhurbaşkanı yardımcısı olacağını da söylemiş oldu, adayın niteliklerini sıraladı. Davutoğlu, “Kendi hırsıyla, kendi siyasi geleceğini düşünmeyecek birisi olacak. kimi vakit o bize hakemlik yapacak, kimi vakit biz birbirimize hakemlik yapacağız.” sözlerini kullandı.

“BİR YARDIMCILIK, BİR BAKANLIK…”

“Ben o masadaysam kelam hakkım olacak” diyen Davutoğlu, “Biz cumhurbaşkanı seçeceğiz ancak onu yalnız bırakmayacağız. Cumhurbaşkanı yardımcılığını uzun tartışmalardan daha sonra yapma noktasında bir mutabakata hakikat geldik. Kaç oy oranı, kaç milletvekili var ise o kadar bakanlık alacak. Bir cumhurbaşkanı yardımcılığı, bir bakanlık alınacak.” formunda konuştu.

‘BUNDAN daha sonra TIPKI TEKNEDEYİZ’

Davutoğlu, 6’lı masada yaşanacak rastgele bir krizde nasıl bir yol izleyeceklerini de anlattı. Davutoğlu, ‘Süreç başlayınca ‘6 benzemezden bir şey olmaz’ dendi. Bu elele tutuşmuş insanların ırmaktan karşıya geçmeye misal. Biz artık ırmağın yarısını geçtik. Bundan daha sonra birebir teknedeyiz. 6’mız birden kazanacağız ya da 6’mız birden kaybedeceğiz. Geçiş sürecinde kim genel mutabakata alışılmamış davranmışsa halkın önünde o krizin hesabını verir. Bunun müeyyidesi sandıkta olur. Sayın Ecevit, sayın Sezer’le bir kriz yaşadı. Bedelini sandıkta ödedi. Bizim amacımız 5 sene değil, fazlaca daha erken süreçte güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmek. Maksadımız 400 milletvekilini almak. Parlamenter sisteme geçmişsek, bir Başbakan çıkıp, yönetecek. Bu daimi sistem değil; ismi üstünde geçiş devri. Bu deneyime sahip bir Cumhurbaşkanı adayı bulacağız. Kendi hırsıyla, siyasi geleceğini düşünmeyen birisi olacak. kimi vakit o bize hakemlik yapacak, kimi vakit birbirimize hakemlik yapacağız. 1 yıl ortasında her görüşmede çöktü, çökecek denen masa nasıl ayakta kalmışsa, hükümeti yönetirken de bu mantıkla çözeceğiz. Krizsiz olacak demek hayatı tanımamak demek. Fakat krizi çözeriz.’ dedi.