Kına gecesi hayali, yapılan sürprizle 20 yıl daha sonra gerçekleşti

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Muğla’da 20 yıl evvel ailelerin isteği olmadığı için kaçarak evlenen Sakine Urhan, Yörük Obaları Derneği’nin etkinliğinde kendisine yapılan sürprizle kına gecesi hayalini gerçekleştirdi.

Menteşe ilçesinde ikamet eden 38 yaşındaki Urhan, 2002’de eşiyle kaçarak dünya meskenine girdi. Urhan, kaçarak evlendiği için ve maddi imkansızlıklar niçiniyle gelinlik ve kına kıyafeti giyemedi.

Muğla Yörük Obaları Derneği Lideri Orhan Akcan, yıllardır kına gecesi hayali kurduğunu öğrendiği hanımı, düzenledikleri Yaren Gecesi’ne oyun takımında yer alması için davet etti.

Aktifliğe katılan Urhan’a, kıl çadırdan gelin çıkarma ve kına yakma etkinliğinde “gelin” rolünü alacağı söylendi.

Dernek üyesi bayanlar tarafınca itinayla hazırlanan kına kıyafetini giyen Urhan, Yörük kültürüne mahsus kıl çadırdan çıkarıldı ve ellerine demir tabakta karılan gelin kınası yakıldı.

Göz yaşlarını tutamayan ve kına gecesi hayali gerçeğe dönüşen Urhan, memnunluğunu paylaşan davetlilerle gecede gönlünce eğlendi.

Kimi davetlilerin Yörük kıyafetleriyle katıldığı aktiflikte davul, zurna, cura ve tahta kaşık eşliğinde yöresel oyunlar oynandı.

Renkli manzaralara sahne olan aktiflik, iştirakçiler tarafınca ilgiyle izlendi.

– “Gelin olacağımı öğrenince fazlaca şaşırdım”

Sakine Urhan, AA muhabirine, yöresel oyunlar grubunda yer aldığı derneğin belli aralıklarla yaren geceleri ve cümbüşler düzenlediğini aktardı.

Aktifliğe kaşık oyun grubunun bir kesimi olarak katılacağını düşündüğünü belirten Urhan, gelin olacağını öğrenince epey şaşırdığını tabir etti.

Kıl çadırdan gelinlikle çıkma hayalini yıllar daha sonra da olsa gerçekleştirmenin memnunluğunu yaşadığını lisana getiren Urhan, “Ailelerimiz birbirlerine karşıydı. O yüzden eşimle kaçarak evlendik ve düğün yapamadık. Natürel maddi imkansızlıklar da vardı. Yalnızca nikah kıyarak evlendik. 20 yıl daha sonra bu memnunluğu yaşamak fazlaca hoş bir his. Yaşayamadım diye epeyce üzülmüştüm. Dernek üyelerine fazlaca teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

– “O da biz de fazlaca duygulandık”

Muğla Yörük Obaları Derneği Lideri Orhan Akcan ise Yörük külçeşidinin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için her yıl aktiflikle düzenlediklerini söylemiş oldu.

Sakine Urhan’ın imkansızlıklar niçiniyle kına gecesi yapamadığını öğrenince hayalini gerçekleştirme sonucu aldıklarını anlatan Akcan, “Etkinliğimizde aslına bakarsanız kıl çadırdan bir gelin çıkaracaktık. Haberi yokken kendisine arkadaşlarımızla kına kıyafeti ayarladık. Kardeşimize gecikmiş olan memnunluğu yaşattık. O da biz de fazlaca duygulandık. Yörük kültürü işte bu biçimde bir şey. İnsanımız küçük şeylerle sevinmesini de biliyor.” diye konuştu.