Bu usul sigarı bırakmayı kolaylaştırıyor

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniğinde nazaranv yapan Doç. Dr. Onur Öztürk ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde(OMÜ) misyonlu Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Ünal önderliğinde Ramazan ayında “Açlığın Sigara Bağımlılığına” tesiri üzerine araştırma yapıldı. 278’sı erkek ve 76’sı bayan olmak üzere, Türkiye’nin 4 farklı kentinden toplam 354 hasta üzerinde yapılan araştırmada orucun sigara bırakmaya epey büyük tesiri olduğu belirlendi. Bu süreçte araştırmaya göre hadiselerin yüzde 53,7’sinde nikotin yoksunluğu ile baş etmede en değerli sebebin dini hisler ve açlık olduğu ortaya çıktı. Hadiselerin yüzde 14,7’si, Ramazan ayı boyunca sigarayı tabiatıyla bıraktı. Araştırmada Ramazan ayında günlük sigara tüketme alışkanlığı olan iştirakçilerin 285’inde azaldığı gözlemlendi. Ramazan ayında günlük sigara sayısını azaltan kimi bireyler ise bu düşüşün kendilerinden kaynaklandığını bildirdi.

Yapılan araştırmaya nazaran sigara bıraktırma seanslarının Ramazan ayındaki ehemmiyetine değinen Dr. Öztürk, “OMÜ’de bakılırsav yapan Dr. Mustafa Ünal hocamızla birlikte ulusal seviyede sigara bağımlılığı üzerine bir araştırma gerçekleştirdik. Açlığın sigara bağımlılığında yaptığı tesirle alakalı bir çalışma yürüttük. Bunu da milletlerarası üst sınıf bir akademik mecmuada yayınlattık. Çalışmaya Ankara’dan, Ordu’dan, Samsun’dan, Düzce’den hastalar dahil edildi. Aile hekimliğinin yanı sıra, psikolojiden ve teolojiden akademisyenler de bulguların değerlendirilme sürecine katıldı. Birtakım çıktılara ulaştık. Ramazan ayında sigaraya bırakmanın daha rahat olduğu ve sigarayı bıraktıktan daha sonra geri dönüşün sıkıntı olduğu, sigara içilmediği periyotlarda insanların sigaraya olan açlığının daha az olduğu üzere kimi tespitlere ulaştık. Bundan dolayı birtakım çıkarımlarda bulunduk. Sigara bıraktırma seansları bilhassa Ramazan’da aktive edilebilir. Bu, insanları daha rahat muvaffakiyete ulaştırabilir. Bu ayda bıraktıktan daha sonra insanların sigaraya olan açlıkları daha da azalabilir. Ramazan ayında sıhhat otoriteleri ve din otoriteleri bir ortaya gelerek kimi kampanyalar yürütebilir. Bilhassa iftar saatinden itibaren bizim birtakım teknik dokunuşlarımızla ve birtakım medikal tedavilerle birlikte sigara bağımlılığın epeyce daha süratli bir biçimde önüne geçebiliriz” diye konuştu.

“Yarım paket içme oranı arttı”

Dr. Öztürk, “Sonuçlara nazaran Ramazan ayında sigara içmeme konusunda zorluk yaşama oranı Ramazan haricindeki periyoda göre hayli daha düşük çıktı. Yaklaşık 2 katlık bir fark vardı. Bunun haricinde sigara arzulama oranında da önemli fark kelam konusuydu. Ramazan’da ve Ramazan haricindeki sigara içiciliği kıyaslandığında ‘yarım paket içiyorum’ diyenlerin oranı Ramazan ayında 2 kat daha fazla çıktı. ‘Bir paketten çok içiyorum’ diyenlerin oranı Ramazan haricindeki periyotta, Ramazan ayındaki periyoda bakılırsa 6 kat daha fazlaydı. Bu çalışmamamız kamuoyuna sunulması konusunda önderlikleri olan Vilayet Sıhhat Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum” biçiminde konuştu.

Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ersin Köksal, “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezimizde biroldukça alanda kıymetli tedaviler uygulanmaktadır. Karadeniz’de kamuda kıymetli merkezlerden birisidir. Biroldukca tedavinin yanı sıra sigara bırakma ile ilgili de kliniğimiz mevcuttur. Onur hocamız önderliğinde bu merkezlerimizde biroldukca çalışma yapılmaktadır” formunda konuştu.